Факултет за стране језике
Алфа БК Универзитет
Позивница за предавање проф. др Маје Ћук, декана Факултета за стране језике АЛФА БК универзитета
  • вебсајтови
    факултета
Алфа БК Универзитет / Инфо / Вести / Позивница за предавање проф. др Маје Ћук, декана Факултета за стране језике АЛФА БК универзитета

Позивница за предавање проф. др Маје Ћук, декана Факултета за стране језике АЛФА БК универзитета

ВЕСТ, 29.10.2018

Поштовани ,
Позивамо вас на предавање (Ре)конструкција женског идентитета у романима Маргарет Етвуд проф. др Маје Ћук, декана Факултета за стране језике АЛФА БК универзитета.

Предавање је део циклуса ФЕМИНИЗАМ У СРБИЈИ – ТЕОРИЈА, ИСТРАЖИВАЊА, СТВАРАЛАШТВО, који се, у оквиру пројекта Секције за феминистичка истраживања и критичке студије маскулинитета (СЕФЕМ),одржавају током октобра месеца, понедељком у 18 часова, у Малој сали Коларчеве задужбине.

Позивница за предавање проф. др Маје Ћук, декана Факултета за стране језике АЛФА БК универзитета

Драги професори и студенти,
29.10.2018. године у 18 часова бићете у могућности да чујете јако интертесантно предавање наше проф. др Маје Ћук.
Добро нам дошли,
Улаз је слободан!

(Ре)конструкција женског идентитета у романима Маргарет Етвуд

Поред промовисања заштите животне средине и потребе за очувањем канадског културног идентитета, доминантну улогу у стваралаштву Маргарет Етвуд имају феминистички мотиви. Почевши од првог романа Јестива жена, објављеног 1969. године, непосредно пре него што је „други талас“ феминизма званично наступио, ова значајна канадска књижевница прати у својим делима на који начин патријархално окружење утиче на формирање и обликовање друштвене улоге жена. Кроз каснија дела, која ће детаљније бити представљена у излагању (преко Израњања и Пророчице до Године потопа), такође се сусрећемо са протагонисткињама које испрва прихватају устаљене културолошке обрасце и наметнуте идентитете. Међутим, временом оне добијају снагу да се одупру друштвеној контроли и престану да буду спутаване и обесправљене особе, са биографијом исконструисаном у складу са туђим очекивањима. Кроз специфичне симболичне поступке и архетипске обреде иницијације, главне јунакиње у романима Маргарет Етвуд успевају да, како у дословном, тако и у пренесеном смислу, дестабилизују и превазиђу патријархалне концепте и реконструишу нове идентитете, ослањајући се на сопствене потребе, жеље и амбиције. Занимљиво је да, иако су извесни романи Маргарет Етвуд објављени пре више од 30 година, попут Слушкињине приче на основу које је урађена серија награђена престижним филмским наградама 2017. године, они сведоче о важним и увек актуелним аспектима савремене историје и позивају на поновно преиспитивање и другачије осмишљавање не само појма идентитета, већ и целокупног система вредности и поделе моћи у друштву.