Факултет за стране језике
Алфа БК Универзитет
Округли сто - Енергетска ефикасност објеката у функцији одрживог развоја
  • вебсајтови
    факултета
Алфа БК Универзитет / Инфо / Вести / Округли сто - Енергетска ефикасност објеката у функцији одрживог развоја

Округли сто - Енергетска ефикасност објеката у функцији одрживог развоја

ВЕСТ, 31.05.2018

На нашем Универзитету, у оквиру циклуса предавања „АЛФА БК ПОГЛЕДИ“ 29.05.2108. године одржан је други округли сто на тему

Енергетска ефикасност објеката у функцији одрживог развоја“.

Округли сто је отворио проф.др Милован Живковић, професор на нашем новом акредитованом мастер програму Енергетска ефикасност у зградарству, док се, испред АЛФА БК универзитета, поздравним речима, обратио проректор за науку, проф. др Александар Прњат.

Запажена и интересантна излагања одржали су реномирани предавачи који су имали за циљ да упознају све заинтересоване са најбољим праксама, примерима, али и проблемима, као и са финансијским инструментима и механизама који се користе у пројектима чији је главни предмет интересовања енергетска ефикасност.

Прву презентацију, о примени ресурсоштедљивих технологија са циљем повећања енергетске ефикасности, презентовала нам је проф. др Лариса Јовановић, емеритус АЛФА БК универзитета. Професор на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, проф. др Будимир Судимац  упознао нас је са предностима коришћење вегетативних зидова (Green wall) као нових модела за повећање енергетске ефикасности у објектима. О нефинансијском извештавању о енергетској ефикасности је говорила проф. др Јозефина Беке Тривунац , професор Факултета  за финансије, банкарство и ревизију АЛФА БК универзитета , док је проф. др Милован Живковић подробно говорио о принципима енергетске ефикасности код објеката. На самом крају овог округлог стола обратила нам се и доц. др Марина Павловић, ангажована на новом програму мастер  и основних студија  Херитологијa – заштите наслеђа, презентујући рад на тему  „ Историјски прозори "зеленији" избор“.

Након веома занимљивих презентација уследила је конструктивна дискусија која је произвела велки број препорука и закључака који ће бити искоришћени у даљој реализацији оваквих и сличних округлих столова организованих на нашем АЛФА БК универзитету.